پیشتر در مورد لینکدین، یکی از رسانههای اجتماعی پر مخاطب مطالبی را برای شما عنوان کردیم. همچنین بهترین و بدترین زمان پست گذاشتن در آن را برای شما بیان کردیم و گفتیم که چگونه لینکدین میتواند باعث رونق کسب و کارتان شود. در این مقاله نیز مطالبی را در مورد شبکه اجتماعی توییتر خواهیم گفت. لطفا با ما همراه شوید. توییتر به عنوان یک پایگاه رسانهی اجتماعی برجستهی شناخته شده، ماهیانه بیش از 300 میلیون کاربر را به خود جذب میکند که این کاربران روزانه حدود 500 بیلیون توییت را به خود اختصاص میدهند. ورزشکاران و بازیگران حرفهای و دیگر افراد مشهور نیز حضور برجستهی خود را در همان روزهای آغازین فعالیت در توییتر آغاز کردند. بنابراین توییتر میتواند محل مناسبی باشد برای اینکه صاحبان کسب و کار بتوانند کسب و کار خود را در آنجا به اثبات برسانند. اما برای این منظور ابتدا باید بدانند که بهترین زمان برای پست گذاشتن در توییتر چه زمانی است. با تراپی همراه باشید تا نکاتی را در این مورد برایتان بیان کنیم.
بهترین زمان برای پست گذاشتن در توییتر
در واقع اگر شما زمان را به خوبی بسنجید و در آن زمان پستهایتان را در توییتر به حداکثر برسانید، کسب و کارتان رونق چشمگیری خواهد گرفت. در ادامه به بیان حقایقی در مورد زمانسنجی در توییتر برای شما خواهیم پرداخت.
توییتر را میتوان به عنوان یکی از پربینندهترین شبکههای اجتماعی در جهان معرفی کرد. حدود 24.7 کل تجارتهای جهان به صورت آنلاین انجام میشود و بررسیهای زمان در مناطق مختلف در مورد توییت کردن میتواند بینشها و چشم اندازهای ارزشمندی را به منظور هدایت استراتژی بازاریابی در رسانههای احتماعی به صاحبان کسب و کار عرضه بدارد.
بالاترین میانگین سرعت کلیک بین روزهای دوشنبه تا پنج شنبه از ساعت 1 تا 3 بعدازظهر میباشد. اگر هدف شما جذب افراد با استفاده از کلیک کردن بر روی وب سایت یا صفحه شخصیتان باشد، این زمان، بسیار ایدهآل برای پست گذاشتن در توییتر میباشد. بدترین زمان پست گذاشتن در توییتر، عصرهای آخر هفته و جمعه ها بعد از ساعت 3 بعدازظهر میباشد چرا که این زمان دارای پایینترین میزان میانگین درگیری کاربران با کلیک و توییت کردنها میباشد.
این را بدانید که توییتهای تصویری بسیار موثرتر هستند، بنابراین حتی الامکان از بهترین تصاویر در استراتژیهای بازاریابی خود استفاده کنید.
ایجاد یک برنامه توییت برای یک مخاطب خاص
در عمل برای اینکه توییت شما بیشتر دیده شده و بین کاربران به اشتراک گذاشته شود؛ پیشنهاد میشود که در وقت ناهار آنها را پست کنید. چرا که در آن زمان افراد زیادی وارد فضای توییتر میشوند تا رویدادها را چک کنند. اما عصرها بعد از ساعت 8 بعدازظهر زمان خوبی برای جذب مخاطب خاص نیست. شما همچنین میتوانید صبح زود را به پست گذاشتن اختصاص دهید به این خاطر که افراد قبل از شروع کار روزانه، ابتدا شبکههای اجتماعی را بررسی میکنند.
برای انجام بازاریابی تجاری، روزهای هفته(دوشنبه تا جمعه) 15 تا 20 درصد برای درگیر کردن کاربران بسیار مناسب میباشد، بعلاوه تا ساعت 5 الی 6 بعدازظهر، پست گذاشتن در توییتر توصیه میشود زیرا 5 تا 7 گروه از جمعیت که تعداد زیادی از آنها موسسان پرانگیزه شرکتها محسوب میشوند و آخرین اخبارها را دنبال میکنند این ساعات را برای بازدید از شبکههای اجتماعی خود انتخاب میکنند.
استفاده از توییتر در مکانهایی چون مدرسه، محل کار و در سیستمهای حمل و نقل عمومی به شکل بیشتر دیده میشود. 5 الی 9 گروه از مخاطبان توییتر اغلب در زمان جابهجایی در مسیرهای خانه و محل کار با استفاده از تلفنهای همراه هوشمند خود، از توییتر استفاده میکنند. برای افرادی که از سیستم حملونقل عمومی استفاده میکنند و یک تا سه ساعت روزانه وقت خود را در مسیر رفت و آمد میگذرانند، توییتر منبع اصلی اطلاعات مهم به شمار میرود.
بنابراین با توجه به آنچه که گفته شد، سعی کنید تا بهترین روزها و اوقات را برای توییت کردن و درگیر شدن با مخاطب خاص خود انتخاب کنید و به طور کلی برای اینکه بتوانید در کسب و کار خود بسیار موفق عمل کنید، از فرمول موفقیت آمیز بازاریابی پیروی نمائید که عبارتست از :
1-سعی کنید توییتهای فوق العاده بنویسید.
2-زمان پست گذاشتن را درست انتخاب کنید.
3-عملکرد خود را در توییتر خوب بسنجید.
4-تنظیمات مناسبی برای عملکرد خود در توییتر ایجاد کنید.
در زمانسنجی توییتها دقت لازم را داشته باشید تا بتوانید بیشترین نگاهها را به خود جذب کنید. این مسئله میتواند عامل موفقیت یا شکست مکرر صاحبان کسبوکار باشد. با توجه به ماهیت تجاری اینترنت و بازاریابی، میتوان گفت که امروزه زمانسنجی در شبکههای اجتماعی نیاز به توجه جدی و ویژهای دارد. بنابراین نکات گفته شده را به دقت مرور کنید تا هرچه بهتر بتوانید مخاطب خاصتان را جذب کرده و رضایتش را جلب نمائید.
امیدورایم پاسخ سوال "چطور توئیت کنیم با اثر بخشی بیشتر؟" را آموخته باشید. از توجه و همراهیتان صمیمانه سپاسگزاریم. لطفا مشکلات و سوالات خود را با ما در میان بگذارید.